Digitale toegankelijkheid is niet nieuw  

Iedereen moet digitale content kunnen gebruiken en begrijpen. Dit noem je ook wel digitoegankelijkheid. Met dit uitgangspunt is de European Accessibility Act (EAA) opgesteld, die voor 27 Europese landen verplicht maakt dat hun producten en diensten voldoen aan de eisen van digitoegankelijkheid.

De EAA verwijst vaak naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijnen bestaan eigenlijk al jaren. In 1999 kwam de eerste versie van de WCAG al uit en sindsdien zijn er gefaseerd wijzigingen gemaakt.

Wat verandert er met de ingang van de EAA?

In Nederland zijn er al 4,5 miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte. Denk aan slechtzienden- of horenden, motorische beperkingen of laaggeletterdheid. Maar soms is er ook sprake van tijdelijke beperkingen, zoals slecht zicht door zonlicht of hinder van omgevingsdrukte.

Vanaf 25 juni 2025 stelt de EAA duidelijke eisen, waarbij ondernemingen hun digitale platformen zo ontwerpen en inrichten dat iedereen – met of zonder (tijdelijke) beperking – er moeiteloos gebruik van kan maken. Dit vraagt dus om een herziening van ontwerp, processen en technologie.

Voor wie gelden deze regels?

De EAA gaat breed gelden voor uiteenlopende bedrijven en organisaties, waaronder degene die producten en diensten aanbieden. Hier vallen veel (e-commerce) bedrijven onder, wat betekent dat de kans groot is dat ook jouw webshop of website vanaf juni 2025 bruikbaar moet zijn voor alle soorten gebruikers.

Er zijn een paar uitzonderingen. Bestaande producten en diensten die vóór 28 juni 2025 zijn uitgebracht, hoeven niet aan de regels van de EAA te voldoen. Ook worden bedrijven met minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van minder dan €2 miljoen vrijgesteld van deze verplichtingen.
 
Houd je vast aan deze richtlijnen

In het kort wordt de EAA de regelgeving waaraan bedrijven zich moeten houden. Hierbij wordt verwezen naar de WCAG-richtlijnen als de norm. Door deze principes aan te houden, worden digitale omgevingen bruikbaar voor iedere gebruiker:

1. Wees waarneembaar 
Alle elementen op jouw platform moeten voor iedereen duidelijk waarneembaar zijn. Denk aan duidelijke teksten, alt-teksten voor afbeeldingen of video’s met ondertiteling.

2. Zorg voor gebruiksvriendelijke acties
Elke interactie dient eenvoudig en intuïtief te zijn. Gebruikers moeten soepel kunnen navigeren door jouw website of webshop. Dit geldt niet alleen voor muisgebruikers, maar ook voor toetsenbordnavigatie.

3. Maak begrijpelijke content
Zorg ervoor dat de inhoud van je website of webshop communicatief helder is. Biedt hulptechnologieën aan, zoals schermlezers of foutmelders bij het invullen van formulieren, zodat informatie voor iedere bezoeker duidelijk is.

4. Flexibel design
Maak jouw platform bruikbaar voor verschillende apparaten. Geef daarnaast elk element van een webpagina een naam, rol en waarde. Dit helpt hulpmiddelen als schermlezers om effectief de interface te communiceren.

Alle informatie en ontwikkelingen over de EAA en digitale toegankelijkheid lees je hier.

Wereldwijde invloed van de EAA

Hoewel de EAA een Europese wet is, reikt de impact van deze regelgeving wereldwijd. Bedrijven gevestigd buiten de EU die producten en diensten aanbieden binnen de EU, moeten zich ook houden aan deze toegankelijkheidsnormen.

Het bevordert internationaal dus ook digitale inclusiviteit, wat ervoor zorgt dat toegankelijkheid niet alleen een standaard in Europa is, maar ook in de rest van de wereld.

Wat gebeurt er als je de regels niet volgt?

Het niet naleven van de European Accessibility Act kan ernstige consequenties hebben. Denk aan aanzienlijke boetes en mogelijke reputatieschade. Bovendien riskeer je als bedrijf ook imagoverlies, omdat consumenten steeds meer waarde hechten aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze slechte publiciteit kan al snel via social media verspreiden, wat kan resulteren in het verlies van klantvertrouwen.

Dit zijn een paar oplossingen voor een digitoegankelijk platform

Er zijn meerdere oplossingen die je kunt implementeren om een optimale gebruikerservaring te bieden, zoals:

Wil jij ook een gebruiksvriendelijke website voor iedere gebruiker?

Welke beperking of ziekte iemand ook heeft, het is belangrijk dat webshops en websites bruikbaar zijn voor iedere online bezoeker.

Meer weten over de mogelijkheden om jouw platform digitoegankelijk te maken? Webworx denkt met je mee.

Aan de slag