De algemene misvatting is dat op maat gemaakte CMS’en inherent beter aanpasbaar zijn dan hun open-source tegenhangers. Het water loopt echter dieper dan dit oppervlakkige idee. Laten we eens duiken in de werkelijke diepte van de aanpasbaarheid en aanpasbaarheid van deze platformen.
Open-source CMS: Verder dan de basis
Populaire open-source CMS platformen, zoals WordPress, zijn in de loop der jaren enorm geëvolueerd en zijn hun oorspronkelijke aanbod ontstegen. Hun kracht ligt niet alleen in de out-of-the-box functies, maar ook in hun uitgebreide aanpassingsmogelijkheden.
Hier zijn een paar voordelen:
- Uitgebreide codebase: Open-source betekent dat de broncode vrij beschikbaar is. Als je iets wilt veranderen of aanpassen, dan is er niemand die je tegenhoud.
- Flexibiliteit met extensies: Hoewel plugins extra functionaliteiten bieden, zijn ze niet de enige manier om een open-source CMS te verbeteren. Je kunt de core aanpassen, aangepaste thema’s ontwikkelen of zelfs specifieke plugins op maat (laten) ontwikkelen.
- Uitgebreide community: Met een wereldwijde community van ontwikkelaars en enthousiastelingen worden er voortdurend oplossingen, wijzigingen en aanpassingen ontwikkeld, waardoor de grenzen van wat het platform kan bereiken worden verlegd.
Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen:
- In bepaalde gevallen zullen open-source systemen dusdanig uitgebreid of omgebouwd moeten worden, dat een maatwerkoplossing goedkoper of efficiënter zou kunnen zijn.
- Gevoeliger voor hackers: omdat platformen als WordPress zeer populair zijn onder gebruikers, zijn ze ook populair onder hackers.
- Potentiële bloatware: het is heel gemakkelijk om plugins toe te voegen aan WordPress. Vaak zien we dat er teveel (meer dan nodig) plugins geïnstalleerd worden.
CMS op maat: Maatwerk vanaf de grond
Hoewel een op maat gemaakt CMS specifiek gebouwd is voor op maat gemaakte behoeften, betekent dit niet automatisch dat het onbeperkt aangepast kan worden.
- Gerichte ontwikkeling: Maatwerk CMS’en worden ontwikkeld met een specifieke set functionaliteiten in gedachten. Hoewel ze perfect passen bij het aanvankelijke doel, kan het later toevoegen van nieuwe functies omslachtiger zijn dan een open-source platform dat is gebouwd voor een breed spectrum aan functionaliteiten.
- Afhankelijkheid van oorspronkelijke ontwikkelaars (vendor lock-in): Voor wijzigingen of verdere aanpassingen kan hulp nodig zijn van de oorspronkelijke ontwikkelaars, omdat zij het meest bekend zijn met de fijne kneepjes van het systeem. Daarnaast kun je je website niet zomaar overzetten naar een ander bureau/ontwikkelaar.
- Beperkte community: In tegenstelling tot open-source platformen, ontbreekt het bij maatwerk CMS oplossingen aan een uitgebreide gemeenschap. Dit kan soms het tempo of de reikwijdte van uitbreidingen en aanpassingen beperken.
Nadelen van maatwerk CMS:
- Hoge initiële kosten: Een CMS vanaf nul opbouwen kan erg duur zijn. De ontwikkelingstijd is aanzienlijk en de bijbehorende kosten weerspiegelen dat.
- Hogere onderhoudskosten: een maatwerk CMS voor één project up-to-date houden kan meer tijd kosten dan wanneer we een update in bulk kunnen uitrollen voor een open-source oplossing die van toepassing is voor een heleboel projecten.
- Langere ontwikkelingstijd: In tegenstelling tot het gebruik van een kant-en-klaar product, vergt een op maat gemaakt CMS meer tijd om te ontwikkelen, te testen en te lanceren.
Aanpassing: het gaat niet om het label
Het is belangrijk om te begrijpen dat ‘maatwerk’ in ‘maatwerk CMS’ betekent dat het speciaal op maat gemaakt is, maar dat wil niet per se zeggen dat het makkelijk aanpasbaar is. Aan de andere kant, hoewel ‘open-source’ staat voor openheid en community-gedreven verbeteringen, heeft WordPress laten zien dat het net zo flexibel kan zijn, zo niet nog flexibeler, dan een custom oplossing.
De juiste balans vinden
Tijdens onze reis hebben we de sterke punten van beide platforms herkend. We maken gebruik van de enorme mogelijkheden van WordPress, maar passen het aan tot een niveau waarop het nauw aansluit bij een bedrijfseigen gevoel. Deze hybride aanpak stelt ons in staat om het beste van beide werelden te benutten – het uitgebreide potentieel van open-source en het op maat gemaakte gevoel van op maat gemaakte oplossingen.
Conclusie: aanpasbaarheid kent geen grenzen
De wereld van CMS’en is groot en gevarieerd. Of je nu kiest voor open-source platforms of maatwerkoplossingen (of SaaS?), vergeet niet dat maatwerk niet gebonden is aan het label. Het gaat meer om het begrijpen van de diepte van wat een platform biedt en het afstemmen ervan op jouw visie. Wij zoeken samen met de klant een CMS uit dat niet alleen voldoet aan de huidige behoeften, maar ook het potentieel heeft om mee te groeien met jullie (online) ambities.
Webworx bouwt websites op basis van de open-source systemen WordPres, Craft en Statamic, maar ook maatwerk websites en platformen op basis van bijvoorbeeld Laravel of Symphony. Daarnaast zijn we recent ook begonnen met SaaS-oplossingen als Shopify en Contentful. Samen met de klant kijken we aan de hand van wensen en budget wat de passen oplossing is.