De algemene misvatting is dat op maat gemaakte CMS’en inherent beter aanpasbaar zijn dan hun open-source tegenhangers. Het water loopt echter dieper dan dit oppervlakkige idee. Laten we eens duiken in de werkelijke diepte van de aanpasbaarheid en aanpasbaarheid van deze platformen.

Open-source CMS: Verder dan de basis

Populaire open-source CMS platformen, zoals WordPress, zijn in de loop der jaren enorm geëvolueerd en zijn hun oorspronkelijke aanbod ontstegen. Hun kracht ligt niet alleen in de out-of-the-box functies, maar ook in hun uitgebreide aanpassingsmogelijkheden.

Hier zijn een paar voordelen:

Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen:

CMS op maat: Maatwerk vanaf de grond

Hoewel een op maat gemaakt CMS specifiek gebouwd is voor op maat gemaakte behoeften, betekent dit niet automatisch dat het onbeperkt aangepast kan worden.

Nadelen van maatwerk CMS:

Aanpassing: het gaat niet om het label

Het is belangrijk om te begrijpen dat ‘maatwerk’ in ‘maatwerk CMS’ betekent dat het speciaal op maat gemaakt is, maar dat wil niet per se zeggen dat het makkelijk aanpasbaar is. Aan de andere kant, hoewel ‘open-source’ staat voor openheid en community-gedreven verbeteringen, heeft WordPress laten zien dat het net zo flexibel kan zijn, zo niet nog flexibeler, dan een custom oplossing.

De juiste balans vinden

Tijdens onze reis hebben we de sterke punten van beide platforms herkend. We maken gebruik van de enorme mogelijkheden van WordPress, maar passen het aan tot een niveau waarop het nauw aansluit bij een bedrijfseigen gevoel. Deze hybride aanpak stelt ons in staat om het beste van beide werelden te benutten – het uitgebreide potentieel van open-source en het op maat gemaakte gevoel van op maat gemaakte oplossingen.

Conclusie: aanpasbaarheid kent geen grenzen

De wereld van CMS’en is groot en gevarieerd. Of je nu kiest voor open-source platforms of maatwerkoplossingen (of SaaS?), vergeet niet dat maatwerk niet gebonden is aan het label. Het gaat meer om het begrijpen van de diepte van wat een platform biedt en het afstemmen ervan op jouw visie. Wij zoeken samen met de klant een CMS uit dat niet alleen voldoet aan de huidige behoeften, maar ook het potentieel heeft om mee te groeien met jullie (online) ambities.

Webworx bouwt websites op basis van de open-source systemen WordPres, Craft en Statamic, maar ook maatwerk websites en platformen op basis van bijvoorbeeld Laravel of Symphony. Daarnaast zijn we recent ook begonnen met SaaS-oplossingen als Shopify en Contentful. Samen met de klant kijken we aan de hand van wensen en budget wat de passen oplossing is.